Pigmentvlekken

Gepubliceerd op 14 januari 2021 om 23:32

Veel mensen hebben te maken met pigmentvlekken maar hoe ontstaan ze, welke verschillende soorten zijn er en wat kan je er aan doen?

Om te beginnen is het handig om te weten hoe pigment ontstaat. In je opperhuid bevinden zich Melanocyten. Dit zijn de cellen in je huid die pigmentkorrels aanmaken waardoor je een mooi bruin kleurtje krijgt. Je huid maakt namelijk pigment aan als een natuurlijk bescherm mechanisme voor de zon. Dit is ook de reden dat we bruin worden als de in de zon liggen. 

Op deze foto zie je heel mooi hoe die Melanocyten tussen je huidcellen liggen en pigmentkorrels aanmaken. Hoe meer UV straling van de zon op de huidkomt hoe harder deze cellen gaan werken. 

Per persoon verschilt het hoeveel Melanocyten je hebt. Dat is ook de reden waardoor er verschillende huid types bestaan zoals de Fitzpatrick schaal ons mooi laat zien. 

Schaal van Fitzpatrick met huidtype 1 tot 5.

Moedervlekken

Soms ontstaat er in de huid een ophoping van die Melanocyten, je ziet dan een moedervlek. Dit is heel normaal en komt voor bij iedereen.  Wel is het belangrijk om te zien dat een moedervlek verandering vertoont. Als dit zo is raad ik het altijd aan om naar de huisarts te gaan. Soms wanneer een huid te vaak is blootgesteld aan de zon kan er namelijk een mutatie ontstaan in de Melanocyten. Dan ontstaat er een Melanoom. Kijk voor meer informatie over Melanomen op de pagina Huidkanker.  

Zwangerschapsmasker

Wanneer een vrouw zwanger is kan er ook pigmentatie ontstaan in het gezicht. Dit komt doordat er een hormoonschommeling ontstaat tussen het Oestrogeen en Progestosteron. Wanneer de huid aan de zon wordt blootgesteld ontstaan er door deze schommelingen sneller pigment vlekken.  Ook speelt vaak de oorzaak van stress mee waardoor er een overproductie van het hormoon MSH ontstaat. De melanocyten worden hierdoor gevoeliger.  Het zelfde effect kan ontstaan door zogenaamde fotosynthese op de huid. Hiervoor hoef je niet zwanger te zijn maar de huid reageert het zelfde door een allergische reactie op cosmetica ingrediënten. Dit wordt Berloque dermatitis.

Ouderdomsvlekken

Deze vlekken ontstaan op het lichaam door ouderdom en ongeveer vanaf het 30ste levens jaar. Hoe ouder je wordt hoe meer vlekken er ontstaan. Deze vlekken ontstaan door blootstelling aan te veel UV straling. Deze vlekken zijn onschuldig maar let wel op dat huidkanker soms erg veel op een ouderdomsvlek. Hoe meer UV straling je huid in je leven heeft gezien hoe meer en hoe groter de vlekken zullen zijn. 

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Ken je dat? Je hebt een pukkeltje gehad, de ontsteking is weg maar er blijft nog een lange tijd een rode vlek over. Dit is ook een pigment vlekje. De precieze oorzaak hiervan is onbekend. Wat ze wel weten is dat wanneer je een beschadiging op de huid hebt zoals een pukkeltje wordt er een proces op gang gezet om de huid te helen. Hierbij ontstaat een stofje. Dat stofje heeft als bij werking dat de pigment aanmaak op deze plek gestimuleerd wordt. Het resultaat hiervan is dan een rood vlekje. Dit is goed op te lossen door bijvoorbeeld het brightening serum , skinfoliate en de clear skin cream te gebruiken.

Wat te doen?

Aller eerst is het belangrijker om het ontstaan van pigmentvlekken te voorkomen dan het op te lossen. Dit is namelijk veel simpeler! Gewoon elke dag een zonnefactor gebruiken. Let ook op dat je regelmatig op een dag je zonnefactor bij smeert. Een zonnefactor werkt namelijk niet een hele dag, eigenlijk moet je elk ander half uur bij smeren omdat de werking dan is weg gezakt. 

Heb je al last van pigment vlekken en wil je ze verminderen? Dan is het belangrijk dat je de aanmaak van nieuwe huidcellen gaat stimuleren.  Een glycolzuurpeeling ondersteunt dit. Ook is het mogelijk om ze bij een dermatoloog of huidtherapeut weg te laten laseren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.